Wilgenveld 2023

Wilg kweken makkelijk?

Wilg groeit altijd !….. is wat ik vaak hoor. Je stopt het in de grond en het gaat uitlopen.

Eind mei 2023

Maar… is het wel zo makkelijk. Hier mijn ervaring.

Inderdaad, als je wilgenstekken op het juiste moment, dwz tussen december en maart, poot dan krijgen ze bijna allemaal knopjes en blaadjes, zo rond maart. Ha, mooi denk je dan…prachtig gezicht al die frisse groene blaadjes.

Een paar warme voorjaarsdagen volgen en je ziet de wilg met de dag groeien. Maar….. ook het onkruid groeit. Dus je moet flink aan de slag…wieden, .. zodat de wilg niet teveel last heeft van hoge kweekgrassen. De kweekgrassen zijn met name een probleem voor de jonge wilgenplanten. Die zijn nog niet zo sterk en moeten (onder de grond) vechten voor wat water. En boven de grond moeten ze hun best doen om niet overwoekerd te worden door de grassen

De oudere wilgenplanten hebben hier minder last van. Hun wortelgestel is al beter ontwikkeld.

Dan wordt het echt voorjaar en stijgt de temperatuur. Tijdens het wieden heb je het al gezien…ze zijn er weer. Natuurlijk na een aantal jaren weten ze dit wilgenveld (lees “fantastische voedselplek”) wel te vinden…. Insecten.

Wilgenhaantje

Dit jaar zag ik het wilgenhaantje het eerst, daarna het populierenhaantje. Ze zijn dol op de frisse jonge wilgenblaadjes en zitten dan ook vooral in de toppen van de planten. Ik ben begonnen ze weg te vangen.

Natuurlijk …ze mogen ook best wel wat blaadjes eten…de insecten.  Ik gebruik toch enkel de twijg (zonder blaadjes) voor het manden vlechten. Bovendien zijn deze insecten ook weer voer voor alle jonge vogeltjes die in de vele nestkastjes zitten rondom het veld.

Maar toch… als het een plaag wordt. Het wilgenhaantje kent in één zomer meerdere generaties. Ze legt eitjes aan de onderkant van een wilgenblad. Dat worden larven en die gaan ook meeëten, ze ‘skeleteren’ de bladeren. Ze worden volwassen en leggen opnieuw eieren etc. De jonge wilgenplanten kunnen het hierdoor erg zwaar hebben, ze maken niet snel genoeg nieuw blad en worden dan geheel kaal, alleen de stengel blijft over.. En dat overleven ze niet in een warme droge zomer.
De sterkere (al wat oudere) planten overleven wel, maar groeien vaak vertakt door. Niet fijn voor het vlechten.

En dan heb ik het nog niet over alle andere insecten, de schuimcicade, zwarte luis, talloze larven. Hieronder een verzameling.

Kortom…juich niet te vroeg.

Desondanks is het hartstikke leuk om wilg te kweken en met je eigen wilg te vlechten. Het is toch fantastisch dat je het hele proces zo kan volgen…van plant tot mand !!

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial
Facebook
Instagram