Wilg verbouwen
In 2018 heeft MUDZ – voor eigen gebruik – een griendveld aangelegd bij de boerderij. Dit is een veld met wilgenstruiken, geschikt voor het vlechten van manden.
Groeiwijze
Voor vlechtwerk zijn lange, rechte onvertakte twijgen nodig. Dit kun je bereiken door de planten op het griendveld zeer dicht op elkaar te zetten. Hierdoor is het onder bij de plant donker en zullen de twijgen allen zo snel mogelijk opwaarts groeien naar het licht. met als resultaat lange onvertakte twijgen.
Wilg oogsten
Ieder jaar zodra het blad van de plant is en de sapstromen stilstaan, worden de twijgen dicht bij de grond gesnoeid. Slechts enkele centimeters van de plant blijft staan. Deze lopen het volgend jaar weer uit. Het oogsten is zeer arbeidsintensief, alles gebeurt met de hand.
Vervolgens wordt de geoogste wilg op lengte gesorteerd en te drogen gelegd. Het drogen duurt enkele maanden. Het vocht verdampt waardoor het materiaal krimpt en het krijgt zijn definitieve kleur. Als het materiaal gedroogd is, kan het gebruikt worden voor het vlechten van een mand. De gedroogde twijg moeten hiervoor weer enkele dagen, soms weken, in het water gelegd gelegd worden om ze soepel te krijgen.
Pas dan kan de mand gevlochten worden.
Reportage over mijn wilgenveld in het januarinummer 2022 van Landleven magazine. Klik op de afbeelding om het interview te lezen.
Dit filmpje gaat over het schillen van wilg. Nu ik een eigen wilgenveldje heb, wilde ik ook dit proberen. Het filmpje is van april 2019.