Cursus mand vlechten

Iedere maand start er een cursus mand vlechten. Iedere cursus bestaat uit 3 of 4 keer een dagdeel mand vlechten van ca 2,5 uur per keer.

Data:
woensdagmiddag
vrijdagmorgen

Aanvang 9:30 uur of 13:30 uur
Max 3 a 4 pers.

Kosten 10,- eur per keer
Locatie   Dalen, in de werkplaats


Inhoud cursus

In de vlechtcursus nemen we de tijd om alle onderdelen van een ronde mand enkele keren te oefenen. Je vlecht in je eigen tempo, je raakt vertrouwt met het materiaal en leert diverse vlechttechnieken die nodig zijn voor het vlechten van een mand. Ook ken je na afloop de (meest) gebruikte gereedschappen en weet je hoe je ze gebruikt. Vlechttermen zoals gebruikt in onderstaande tekst zijn bekend voor je.

Het vlechten van een standaard ronde mand “knippen we op” in de volgende onderdelen

  1. Bodem vlechten Een standaard mand begint met de bodem. Ik leg je de basistechniek uit van het vlechten van een ronde bodem. De bodem oefen je een paar keer. Je zult merken dat het vlechtwerk na herhaling strakker en dichter wordt en je er minder bij hoeft na te denken.
  2. Zijkanten opvlechten Vervolgens ga je de mand “opstaken”. Dit is het insteken van de staken zodat je de zijkanten kan opvlechten. De staken verdeel je door middel van “een kim” en de mand vlecht je op met een Hollandse of Franse eer.
  3. Rand vlechten/ snoeien / hengsel maken De afwerking van de mand bestaat uit: rand vlechten (niet eenvoudig!) , snoeien (alle uitstekende twijgen afknippen) tot een “gladde” mand en evt. een hengsel er aan maken.

De werkplaats

In de werkplaats zit je op een vlechtbankje / krukje en heb je voor je een vlechtplank of draaitafeltje (zie foto’s).

Op deze wijze heb je veel mogelijkheden om je vlechtwerk op verschillende hoogtes en in verschillende standen voor je te houden. Dit werkt prettiger dan aan een gewone tafel vlechten.

vlechtbank

Vlechtplank

draaitafeltje

 

 

 Vlechtmateriaal

Het vlechtmateriaal, de wilgentenen waarmee we vlechten koop ik bij een wilgentenenhandel. In tegenstelling tot wat vaak gedacht wordt zijn dit geen wilgentenen van een knotwilg.

burggraafWilg van een knotwilg is niet zo geschikt voor het vlechten van een mand!
Wilgentenen waarmee je een mooie mand kan vlechten moeten lang en dun zijn en zonder vertakkingen. De wilgentenen die hiervoor geschikt zijn worden speciaal verbouwd op een griend. Dit is een soort akkerland met allemaal wilgenstronken die elk jaar “uitlopen”. De stronken staan dicht op elkaar in de grond. Onderin is het donker en daarom groeien de  eenjarige uitlopers allen zo snel mogelijk omhoog naar het licht. Ze steken geen energie in het maken van zijtakken, licht opzoeken is hun prioriteit. Gevolg is dat zo lange dunne twijgen ontstaan die elk jaar, zodra het blad van de struik is, worden geoogst. Dit materiaal wordt vervolgens op lengte gesorteerd (zie foto) en voor de verkoop aangeboden. Deze wilgentenen zijn te koop bij een wilgentenenhandel en gebruiken we ook in de workshops en cursussen.

 Kun je dan helemaal niets met het wilg van een gesnoeide knotwilg?

Jazeker wel. De vaak wat dikkere takken zijn prima geschikt om een tuinvlechtwerk zoals een hekje of hutje van te vlechten. Ook een leuke grove krans kan prima.

Kijk hier voor informatie over de workshops.